LIKOVNA ŠOLA V MESTNI GALERIJI NOVA GORICA 2016 / 2017

1 splošne 1    1 splošne 2    1 splošne 7
Foto: A. Kranjc, J. Borštnik 

Likovna šola za odrasle in otroke vzpostavlja redni program spoznavanja osnov likovne umetnosti. Risanja, kiparstva, slikarstva in z njimi povezanih znanj. Namenjena je vsem generacijam, ne glede na likovno predznanje. Izobraževanje, ki ga vodijo akademski likovniki Anja Kranjc, Katja Oblak in Julij Borštnik, poteka v sodelovanju med Kulturno umetniškim društvom TAAK ter Kulturnim domom Nova Gorica - Mestna Galerija NG.

Program za odrasle in mlade; 4 letni program poteka enkrat tedensko in vključuje vodeno ateljejsko delo na področjih slikarstva, kiparstva in risbe ter kratka predavanja. Namenjen je vsem generacijam z zanimanjem za umetnost, ne glede na predznanje. (Vabljeni tudi vsi, ki vas zanima priprava za vpis na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje ali sorodne visokošolske programe.)

Program za otroke je prav tako osnovan na enkrat tedenskem ateljejskem delu in izvajan na igriv način. Združuje domišljijsko ustvarjanje na izbrane teme (prazgodovina, antika, likovna dela iz zgodovine, zgodbe iz vsakdana ipd.) z učenjem osnov risanja, kiparjenja in slikanja.

Našo pobudo odlikujeta rednost in vsebinska polnost programa ter predanost kvalitetnemu mentorskemu delu. Verjamemo, da so naše vsebine izpolnjujoče ter da intenzivno in trajno krepijo ustvarjalno moč in likovno razgledanost udeležencev. Kar prispeva h kvaliteti življenja, k rasti izobražene likovne publike ter širjenju ustvarjalne moči med prebivalstvom.

Z Uvodnim programom Likovne šole smo pričeli v začetku februarja 2016. Rezultati izobraževanja in odzivi udeleženk/cev so zelo vzpodbudni, prav tako pa se kaže zanimanje za nove vpise.
Pobudniki in snovalci likovnega programa smo akademski likovniki, poklicni umetniki z veliko izkušenj iz likovno-pedagoškega dela. Poleg učenja na Likovni šoli smo tudi izvajalci likovnih delavnic za otroke (Anja Kranjc predvsem v Vipavi, Gorici in Ljubljani, Julij Borštnik in Katja Oblak v okviru delavnic KIPI GIBI predvsem v Galeriji Srečišče v Ljubljani (Celica), vsi trije pa učimo tudi v Likovno izobraževalnem centru LiCE v Ribnici. 


Podrobnejša predstavitev avtorjev in izvajalcev:

JULIJ BORŠTNIK (1977) je študiral kiparstvo na ALUO v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 2007. Leta 2005 je prejel študentsko Prešernovo nagrado ter mednarodno nagrado za umetnike Essl Award. Leta 2008 je vpisal podiplomski študij filozofije, ki ga v sodelovanju z Univerzo v Novi Gorici izvaja Znanstveno raziskovalni center SAZU, kjer pripravlja magistrsko tezo.
Na likovnem področju se ukvarja s premislekom in likovno artikulacijo povezav med pogoji družbenih odnosov na eni strani, ter vstopanjem bistvenih sprememb v družbeno stvarnost. Deluje skozi sledeče medije: kiparske postavitve, risba, ilustracija, animacija, ilustrirani performans in dokumentarni film. Razstavlja doma in v tujini:
Das Maß des Profits (2014), Galerija Schleimühlgasse 12-14, samostojna kip. razstava in performans, Dunaj; sodelovanje na mednarodni potujoči razstavi Sledi-Spuren (2014) v galerijah Loža (Koper), Pavelhaus/Pavlova hiša (Laafeld/Potrna), EPeKa (Maribor), ZRC SAZU (Ljubljana) Schleimühlgasse 12-14 (Dunaj); Na poti (2013), samostojna razstava  v Galeriji Srečišče v Ljubljani, Vzgib in Možnosti (2011), Nova Galerija DDT, samostojna razstava, Trbovlje… V sodelovanju z nizozemskim ustvarjalcem Abelom Heijkampom pripravlja dokumentrani film The Future of Work.
Od leta 2003 se posveča tudi organizaciji in pedagoškemu vodenju intenzivnih delavnic za različne starostne skupine (kiparstvo, slikarstvo, animacija). V letih 2008 do 2011 je sodeloval pri organizaciji in izvedbi rednih večdnevnih delavnic za študente ALUO v Ljubljani, ki so se izvajale kot del študijskega programa v okviru rezidenčnega umetniškega centra Art središče. Zadnja leta pa poučuje kiparstvo na Likovno izobraževalnem centru (LICE) v Ribnici ter izvaja delavnice za otroke in mladino (KIPI GIBI).
 
KATJA OBLAK (1975) - bio
 
ANJA KRANJC (1982) je študirala kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je diplomirala leta 2008 in magistrirala leta 2011 z magistrsko nalogo Medprostor bivanja in razstavo V Belo pri red. prof. Matjažu Počivavšku in doc. dr. Igorju Škamperletu na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Ukvarja se s kiparstvom, slikarstvom, risbo, ilustracijo, videom in grafiko. Od leta 2005 je imela šest samostojnih razstav, med katerimi velja omeniti Kiparstvo (p)osebnega sveta v Mestni galeriji Nova Gorica (2008), Prehod-iti – prostorsko postavitev skupaj s tremi avtoricami na Vrtu ZDSLU v Ljubljani (2011), V Belo v Pilonovi galeriji Ajdovščina (2011) in Več kot snov v Galeriji ZDSLU Ljubljana (2014). Sodelovala je tudi na številnih skupinskih razstavah, med drugimi Odprti prostor na Ljubljanskem gradu (2009), Kiparstvo danes; kipi, figure in telesa v celjski Galeriji Sodobne Umetnosti (2011), na bienalni razstavi Pogled 6 - Slovenija: jaz, tukaj, zdaj (od septembra 2011 do aprila 2012 je gostovala v devetih slovenskih galerijah) in Start Point Slo 2012 v ribniški Galeriji Miklova hiša (2012). Doslej je ustvarila tri javne kiparske postavitve: Obeležje na fasadi Pilonove galerije Ajdovščina (2009), 5 figur v lesu iz cikla Gozd ponoči v Domu starejših občanov Trnovo v Ljubljani (2009) ter obeležje prvega slovenskega lutkarja Milana Klemenčiča v Ajdovščini (2010). Za svoje delo je prejela več diplom in nagrad, med drugimi študentsko Prešernovo nagrado (2006). Od leta 2013 poučuje kiparstvo na likovno izobraževalnem centru Lice v Ribnici in vodi likovne delavnice v Vipavi, Novi Gorici in Ljubljani. Je članica DLUL in DLUSP.LIKOVNA šOLA V MESTNI GALERIJI NOVA GORICA 2016
Skupina likovnikov Anja KranjcKatja Oblak in Julij Borštnik pripravljajo uvodni spomladanski izobraževalni program likovnega snovanja za vse generacije (od februarja do junija 2016). Likovno izobraževanje je organizirano v sodelovanju s Kulturnim domom Nova Gorica, v Mestni galeriji Nova Gorica (info &vpis) in Kulturno umetniškim društvom TAAK

Program za odrasle in mlade vključuje vodeno ateljejsko delo na področjih slikarstva, kiparstva in risbe (11 srečanj), predavanje iz umetnostne zgodovine (1-2 srečanji) in skupne obiske razstav. Izobraževanje je namenjeno vsem generacijam z zanimanjem za umetnost, ne glede na likovno predznanje. Vabljeni tudi vsi, ki vas zanima priprava za vpis na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje ali sorodne visokošolske programe.
Program za otroke je prav tako osnovan na ateljejskem delu in izvajan na igriv način. Združuje učenje temeljnih principov slikarstva in kiparstva s tematskim domišljijskim ustvarjanjem (prazgodovina, antika, zgodbe iz vsakdana). Preko nizanja slik in kipov v časovna zaporedja se otroci spoznajo tudi z nastajanjem risank. Primeri otroških animacij: Jelen,  The Lion Story,  Poletna kiparska zgodba (več animacij si lahko ogledate preko kanala KIPIGIBI )

Snovalci likovnega programa so akademski likovniki in imajo veliko izkušenj iz področja likovno-pedagoškega dela, so izvajalci likovnih delavnic za otroke v različnih kontekstih (Anja Kranjc predvsem v Vipavi, Gorici in Ljubljani, Julij Borštnik in Katja Oblak v okviru delavnic KIPI GIBI predvsem v Galeriji Srečišče v Ljubljani (Celica), vsi trije pa učijo tudi v Likovno izobraževalnem centru LiCE v Ribnici, ki je nastalo pod okriljem galerije Miklova Hiša ter zadnja leta teče v Rokodelskem centru v Ribnici in je edinstveno večletno temeljno likovno izobraževanje v Sloveniji.

 


KIPI GIBI so likovne delavnice za otroke in mlade, ki jih skupaj vodita kiparja Julij Borštnik in Katja Oblak. Na delavnicah avtorja združujeta otroško ustvarjalnost, kiparstvo in risbo s širšimi temami, pogosto iz umetnosti (npr. prazgodovinsko slikarstvo, kip in zgodba, antika ipd.) ter preko giba skupaj z otroci/mladimi vstopajo v svet kiparske animacije. V letih 2012 in 2013 sta mentorja v organizaciji KUD Sestava, v Galeriji Srečišče, Hostel Celica v Ljubljani izvedla dva niza kiparskih delavnic za otroke in mladino: Glina-miniatura-animacija (2012) in Kip-gib-risba (2013). V letu 2012 sta mentorja delavnic sodelovala tudi z Mladinskim centrom Hrastnik (Kip in ti, marec 2012), z Zelenim  hitom in Kmetijo Avšič v Ljubljani na jesenski Bučarijadi (Bučna Vas, oktober 2012) ter na Festivalu knjige in umetnosti Muza (delavnico je vodila Katja Oblak, maj 2012). Pri otroškem in mladinskem programu od leta 2012 dalje sodelujeta tudi s klubom Judoklub Sokol, kjer povezujeta likovno in športno vzgojo. Oba mentorja že vrsto let poučujeta kiparstvo v okviru  Likovno izobraževalnega centra (LICE) v Ribnici.
Delavniške animacije:
 
ART WORKSHOPS for children and young Kipigibi (Sculptures movements) are developed and mentored by sculptors Julij Borštnik and Katja Oblak. In workshops we explore and practise a combination of children creativity, sculpture and drawing with broad art themes (a pre-historian sculpture and painting, sculpture and stories, antique themes etc). With movement we  usually  enter into a world of an art animation.
Kipi gibi cooperate with KUD Sestava - a cultural organisation that is leading Cultural and Art program in Hostel Celica in The Gallery Srečišče Kipi gibi had 2 sets of workshops: Sculpture-Movement-Drawing (Kip-gib-risba)  in 2013 and Clay–Miniature-Animation (Glina– miniatura–animacija) in 2012.
Kipi gibi also cooperate with different other organisations: Judo club Sokol (Art and Sport combination), in year 2012 also with The Youth Center Hrastnik (Sculpture and You, March 2012), Zeleni hit d.o.o. and The Avšič Farm in Ljubljana (Bučarjada 2012), MUZA, Festival of Book and Art Ljubljana (Clay Miniature, May 2012) 
Workshop Animation:


Info: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. and This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
katjaoblak.si © 2014 || Realization: A.T.K